Wir kinder von Bahnhof zoo, Christiane F

Geplaatst op donderdag 21 april 2022 @ 11:22 , 136 keer bekeken

David Bowie ‎– Christiane F. Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo (LP) | Pop / Rock  LP's | Bob's Vinyl

Dit is een boek dat ook verfilmd is en bij velen diepe indruk maakte. Het boek kwam uit in 1978 de film in 1981. 
Het verhaal gaat over en is verteld door de jonge heroïneprostituée Christiane Felscherinow en werd opgetekend door 2 journalisten. Zij hadden haar ontmoet bij een rechtszaak die ze moesten verslaan voor Der Stern. Christiane had de twee ontmoetb bij een rechtszaak waar ze moest getuiten over ondermeer haar verslaving en werk als prostituee. Hierna hebben deze twee er met haar toestemming een boek van gemaakt dat veel indruk maakte op iedereen die het ooit las of leest.

Verhaal
In het boek gaan we terug naar het Berlijn als Christiane nog maar 14 jaar oud die in de jaren 70 en 80 een ontmoetingsplaats was van de Berlijnse drugswereld. De Bahnhof uit de titel slat op het station Berlin Zoologischer Garten, in de spreektaal Bahnhof Zoo, die tegenover de dierentuin staat. Christiane heeft het thuis niet makkelijk en op straat ontmoet ze vrienden maar dat zijn dat wel de verkeerde. Ze geven haar drugs zodat ze haar ellende kan vergeten want dat doen zijook immers? Echter ze komt als snel in een circkel waar ze bijna niet meer uit kan komen eer haar moeder door heeft wat er speelt.  Dan zit ze er mede doro haar vriendje Axel diep in. Ook haar familie en anderen die haar regelmatig zagen zoals jeugdagenten. 

Het was het eerste boek over dit thema, waardoor het grote publiek inzichten kreeg in de drugsproblematiek. Na enkele uitgaven in Duitsland verschenen waren, is het in diverse talen vertaald. In het Nederlands is het verschenen onder de titel Christiane F, Verslag van een Junkie (ISBN 9023009770) in 1980. 

FIlm
De film is deels opgenomen in Tsjechie opgenomen, een aantal locaties zijn echter wel delijk in de stad opgenomen (zie hieronder) Reggisseur Edel nam hier voor veel onbekende acteurs en mensen zonder die ervaring ook gebruikte voor de juiste sfeer. Ook David Bowie die in het boek qua muziek en een concert een rol speelt waar Christiane heen ging werd benaderd. Zo kon het zijn dat hij originele opnames hiervoor leende en het nummer Station to station zingt. Zijn nummer Hero's werd een enorme hit en werd onder de secene met  Christiane en haar vrienden die een Berlijns winkelcentrum vandaliseren, gezet.

Eventueel te bezoeken

  • Bahnhof Tiergarten Zoo
  • Berling Gropiusstadt (Christianes woonwijk met bijna alleen hoogbouw)
  • Cafe t/o het Bahnhof (nu onderin het winkelcentrum)
  • Fritz-Erler-Allee 116, Berlin (Waar Axl en Christian elkaar ontmoeten)
  • Kroeg waar Stella haar moeder werkt.Brüsseler Straße 5, Berlin
  • Begraafplaats, Lilienthalstraße 18A, Berlin
  •  


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: