Berliner Dom

Geplaatst op woensdag 11 november 2020 @ 19:50 , 114 keer bekeken

De grootste en belangrijkste kerk van de stad is de Berliner Dom. Hij ligt op het Museuminsel aan de KarlLiebknecht Strasse en begin van Unter den Linden vanaf Alexanderplatz.  
De geschiedenis van de dom is erg oud. Het ligt tegenover het stadtschloss, daarom is het ook niet gek dat hier een kapel van het slot stond. Uiteraard was elke vorst voornemens zijn stempel op de kerk te drukken endaardoor bleeft de kerk veranderen en vergroten echter wat je nu ziet is stamt uit 1905 grotendeels. In 1905 was Keizer Wilhelm II het dit het bevel gaf om de kerk die er toen stond te slopen. Er moest een grote kerk komen die indruk maakte en dat doet het 114 meter lange en 73 meter breede gebouw zeker. â€‹Maar ja toen kwam de tweede wereldoorlog en ok de dom werd gebombardeerd en dus beschadigd. Van het altaar en de ramen in de koepel bleef weinig over  en in de nadagen van de oorlog vatte hij ook nog eens vlam. Wat over bleef bij de ochtendgloren laat zich niet anders beschrijven dan een ruine waarvan je dacht kan dit ooit opgebouwd worden zoals het ooit was?
In 1953 was er in elk geval zoveel geld opgehaald dat een tijdelijk dak kon worden gebouw zodat koepel en interieur niet verder beschadigd werden door moeder natuur. 
De BDR en Lutherse kerk maakten veel geld vrij waardoormen in 1975 goed kon doorpakken. Veel dingen zijn inmiddels opgebouwd en in oude luister hersteld. Zo is de smalle doop en trouwkapel weer te zien en worden hier diensten gegeven ook de gevel met koepel is deels weer in oude doen inmiddels. Ook de gereconstrueerde Hohenzollerncrypte is weer geopend voor publiekWat is er te zien?

Zeer zeker bekijken
Zoals hier boven is de crypte en de doop en trouw kapel weer open om bekeken te worden en dat is zeker het entree geld waard. Het orgel overdonderd qua geluid enorm wat ook niet anders kan met 7000 pijpen! 
In de kerk zelf is het altaar, de kerk zelf, de koepel en de keizerlijke loge een bezichtiging waard. Op de eerste verdieping is ook een tentoonstelling ingericht die regelmatig wordt vernieuwd. Heb je een goede conditie en geen loop problemen? Dan is een klim naar de buitenkant van de koepel zeker een overweging waard. Ruim 270 trappen brengen je naar de top van de dom waar je een prachtig uitzicht hebt over Berlijn op ongeveer 110 meter hoogte. 
Voor de Dom ligt de Lustgarten. Vanafhier is de Dom ook prachtig te zien maar andersom vanaf de trappen van de Dom kan je hier ook heerlijk kijken naar de róring in het parkje met fontein.

 entree hal van de dom


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: