Olympisch stadion

Geplaatst op dinsdag 12 mei 2020 @ 09:40 , 213 keer bekeken

Begin 20ste eeuw had Berlijn een renbaan; renbaan Grunewald, een groen uitgaans gebeid voor de vele arbeiders van de stad. Duitsers zijn altijd al ook van de sport geweest en de renbaan trok niet genoeg toeschouwers voor de paarderennen meer en dus bouwde men er het Duits stadion in 1913. Berlijn zou de Olympische spelen van 1916 organiseren maar ze werden verwikkelt in de eerste wereldoorlog en dus ging het over. Toch bleef de droom dat de spelen ooit in de stad moesten plaats vinden. 
In 1936 werd daarom een nog groter stadion op die plek gebouwd door Werner March in opdracht van de toen aan de macht zijn de Nazipartij. Het werd voor de helft in de grond ingegevraven zodat alleen de bovenste ring nu zichtbaar is vanaf de grond. Met 100.000 toeschouwers is het nog immer een van de grote stadions van Europa. Rondom staan er pilaren en er voor een immens plein. 1 augustus 1936 werd het stadion en de Olympische spelen geopend. Pikant detail was dat Adolf Hitler al de aleten liet klaar stomen om alle medailles te winnen op alle onderdelen zodat in één klap duidelijk werd dat Duitsland het land nummer 1 was. Echter ene Jesse Owens won een aantal ateletieknummers. En dan was de man nog een negroide man ook. Hitler reikte daarom deze plakken niet aan hem uit. Overigens zouden de Duiters het later na de val van de Nazi's goed maken door de JesseOwensAllee, de belangrijkste weg naar het stadion naar hem te vernoemen.
In de nadagen van de tweede wereldoorlog toen het stadion werd gebruikt om de Hitlerjugend fit te houden vond er een vreselijke drama plaats. De jeugdploegen van Hitler waren ook in gezet om de stad Berlijn te verdedigen en zo'n beetje de laatste linie voor het stadion. Tegen de Russische troepen hadden ze echter geen schijn van kans. Duizenden jongeren vonden de dood.
             Door het wereldkampioenschap voetbal in 1974 kwam er een dak op het stadion. Een renovatie is begin 21ste eeuw door gevoerd. Toen kwam het veld nog dieper te liggen, en het natuursteen gezandstraald waardoor veel elementen behouden bleven. Het dak is nu open en dicht te doen en zal vooral opvallen als u er in staat. Het staat onder monumentenzorg van Duitsland. Echter door diverse drama's in andere stadions werden staanplaatsen opgeheven en zijn er nog 75000 plekken over.

Heden
Veel van het stadion is niet meer over. Het Ollympisch dorp aan de andere kant van de ringweg is dusdanig in verval dat het niet meer toegangelijk is. Wat nog rest is een park naar het springparcours wat er nog ligt en ook een aantal andere sportvelden als oa voor Hockey liggen nog rondom het stadion. Het stadion zelf staat te pronken voor een immens groot plein en na de toegangshekken is er nog een wacht plateau voor je t daadwerkelijke stadion in kan. 
Ook zijn er regelmatig kampioenschappen te bezoeken zoals die van atletiek in 2009.
Verder is het het thuis van de American Footballploeg Berlin Thunder die er wedstrijden speelt in de NFL Europe. 
Ook Hertha BSC Berlin speelt hier sinds 1963 toen hun oude stadion is afgekeurd. Zij spelen hier de bundesliga en andere europesche wedstrijden. De latste wapen feiten waren de finale van het WK voetbal 2006 op 9 juli en in 2015 op 6 juni was hier de UEFA Champions League finale. 
Voor de toerist zijn er rondleidingen tegen betaling in het stadion (zie link onder foto). Via de sites van de sportclubs zijn er ook kaarten te bestellen van wedstrijden en via visitberlin.be is het mogelijk om adressen te vinden voor grote sport evenementen.

De bronafbeelding bekijken
Site Olympisch stadion (hier kan men ook oa rondleidingen boeken tegen betaling)


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: