Vlag

Geplaatst op vrijdag 21 juni 2019 @ 20:10 , 378 keer bekeken

Afbeeldingsresultaat voor vlag berlijn In 1995 werd de vlag van Berlijn officieel beschreven. Twee rode banen boven en onder en in het midden een witte met de berlijnse beer in het midden. Deze vlag is eigenlijk al in het gebruik sinds 1911.  EN dit is niet zomaar....  Rood en wit zijn de kleuren van het gebied Brandenburg. HIernaast staan deze ook voro de band met de huidige staat Brandenburg waarin Berlijn ligt. De beer komt rechtstreeks uit het wapen van Berlijn en symboliseert de stad. Sommige woordgeleerden denk ook dat het duitse woord van beer, bär naar Berlijn zou verwijzen dit staat echter niet vast. Al komt de beer al in een wapen voor in 1280! Er bestaat een verticale en horizontale variant.  Dan staan de banen rood links en rechts.

De vlag heeft nogal wat uiterlijk heden gekend en er was vaak  onwetendheid en verwarring wat nu juist was. In 1908 pas verzocht het stadsbestuurd het Koninklijke Geheime staatsarchief en het Pruisisch Heroldsamt voor een oplossing.  Toen was de vlag namelijk rood zwart wit in 3 banen. Maar kreeg ook 2 opties zoals t moest zijn de archieven liet weten dat het een rode adelaar op een wit veld moest zijn met het pruisische apen. Heroldsamt wilde wel aan de rood wit zwarte kleuren en poogde er toe alleen het wapen op de vlag te zetten. 

Een beer en Nazi- Duitsland
Dat dit geen oplossing gaf mag duidelijk zijn daarom greep burgermeester Martin Kischner in en liet de voorziter van de Brandenburgese historische vereniging Ernst Friedel een nieuwe ontwerpen. Het liet de zwarte baan weg  die er toen nog in zat en zette er een zwarte beer voor in de plaats. Dit was wwas oke al heeft de kroon die de beer dan wel en dan niet had nog wel wat discussie. Op de verjaardag van Wilhelm II in 1913 werd de vlag zoals het nu is voor het eerste gehesen. 

West en Oost Berlijn
Na het einde van de tweede wereldoorlog werden de vlaggen opgenomen in de grondwet, die voorlopige grondwet van de Geallieerde bezetter wel te verstaan.Hierbij werd de vlag met de beer benoemd. Hoewel men het over de beer als traditioneel Berlijns symbool eens was, bestonden er wel meningsverschillen over de ontwerpdetails; om dit op te lossen werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven, maar die zou dankzij de deling van de stad nooit gehouden worden. In 1952 werd de wedstrijd dan toch een feit. De winnaar zag echter zijn ontwerp nooit waarheid worden. Dat werd de nummer twee wel gegund.Met een zilveren schild en gouden kroon.

Oost-Berlijn

 
Vlag van Oost-Berlijn, 1956-1990 In Oost Berlijn liep het niet zo'n vaart. De Siegelordnung der DDR uit 1953, een soort van grondwet zie immers dat de steden en gemeenten het staatsembleem moesten gebruiken.  Dit was de vlag zoals de Berlijners m al kenden in 1934. Nu leek de vlag van west wel erg op oost en dat kon. Om verwarring te voorkomen en om geen geheel nieuwe vlag te hoeven ontwerpen, besloot men in de DDR dat de brede rode strepen van de Oost-Berlijnse vlag gehalveerd en iets naar het midden van de vlag verplaatst moesten worden.
Na de val van de muur en het afbreken van het IJzeren Gordijn werd de vlag van West Berlijn de vlag van de stad zoals we m nu kennen.

Vlaginstrucites
Alle overvheidsgebouwen in de stad vallen onder een verondering die zegt dat de diensten die onder toezicht staan van de Beriljnse overheid en moeten op bepaald e dag de vlag al dan niet geheel of half stok heisen. 

De vlag wordt veelal gehesen met de Duitse vlag er naast op 

  1. 27 januari, de Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (halfstok);
  2. 1 mei dag van de arbeid
  3. 9 mei Europadag (dan wordt ook de Europesche vlag gehesen
  4. 23 mei Jaardag van de Grondwet van de Bondsrepubliek Duitsland
  5. 17 juni Herdenking van de volksopstand in de DDR 1953
  6. 20 juli herdenking van het complot van 20 juli 1944 
  7. 3 oktober Dag van de Duitse Eenheid en Duitse hereniging
  8. 2de zondag vd 1ste adventdag Volkstrauertag
  9. Als er verkiezingen zijn voor de Bondspresident 
  10. de dag van algemene verkiezingen voor het Europees Parlement, de Duitse Bondsdag of de Berlijnse verkiezingen.

Het is de twaalf Berlijnse districten toegestaan om een eigen vlag te gebruiken, die naast de nationale en Berlijnse vlag gehesen mag worden.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: