Avus circuit

Geplaatst op zondag 09 juni 2019 @ 10:56 , 70 keer bekeken

De AVUS (voluit Automobil-Verkehrs- und Übungs-Straße) is de oudste autoweg van Europa en ligt nabij het Tentoonstellingspark met de funkturm en de wij Nikolassee. 

De AVUS was aangelegd als autoweg met gescheiden rijbanen, met keerlussen aan beide einden zodat er door de week de mensen overheen konden naar het werk of in het weekend naar de Wanssee en in het weekend kon er worden geraced. Eerst met formule 1 auto's tegenwoordig nog eens per jaar met de motor. In 1936 werd de radiotenstelling in de buurt gehouden en werd het circuit wat aangepast. Ook kwam er daar een tribune te staan die nu aardig vervallen is maar op de lijst staat opgeknapt te worden als monument. Aan de andere kant de starttoren en entreegebouw.  Even verderop aan de linkerkant van de weg vind met nog een groot gebouw uit die tijd. Hier waren de vip tribunes en is nu een hotel. 

Wie nieuwsgierig is naar de uitgebreide geschiedenis kan ik de nederlands talige site http://www.circuitsofthepast.nl/nl-NL/avus aanbevelen. Hier vind je nog meer vergane glorie in binnen en buitenland maar dus ook het avus. Met mooie foto's en filmpjes

 

In 1940 werd de AVUS een onderdeel van het snelwegennet en werd de steile Südkurve bij het tankstation aan de Spanische Allee gesloten. De als vervanging hiervoor geplande hellende bocht werd door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog niet voltooid. Na de oorlog werd ongeveer halverwege, aan de Hüttenweg, een nieuwe zuidelijke keerlus voor motoren aangelegd, wat het circuit tot 8,3 km inkortte. Vanaf 1953 werd er weer geracet. De tweede en laatste Formule 1-race op het circuit was in 1957.

Na 1961 werden Grand Prix-races op hellende circuits wegens het gevaar niet meer gehouden. De steile Nordkurve werd daarom in 1967 vervangen door een vlakke versie. Uiteindelijk voldeed het circuit niet meer aan de eisen van de hedendaagse autosport, de laatste race was in 1998.

Het traject is tegenwoordig onderdeel van de Bundesautobahn 115. Langs een deel ervan is nog een oude tribune te zien.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: