Friederichain (Volkspark)

Geplaatst op donderdag 13 juni 2019 @ 15:49 , 45 keer bekeken

Het volkspark Friederichain was het eerste openbare toegangelijke park van de stad.  Naar aanleiding van het troonjubileum van Frederik II van Pruisen kreeg het volk van de stad een park om te ontspannen.

In 1846 begon men met aanleggen. In 1848 kwam er een begraafplaats, Friedhof der Märzgefallen aan vast te leggen, waar de slachtoffers van de zoveelste oorlog in Pruisen kwamen te liggen. Niet geheel toevallig bijna naas het ziekenhuis, Krankenhaus im Friederichhain die werd gebouwd in 1868. Dit lag in een nieuw gebied dus kwam er ook maar meteen omdat de grond er nog was een vebinding. Tenslotte werden de Märchebrunnen en tuinencomplexen in gebruik genomen.

Tweede wereldoorlog
Net als het andere groen moest ook Friederichhain er aan geloven in de oorlog. OOk hier sneuvelden veel bomen voor brandhout En ook bombardementen zorgden ervoor dat bijna het hele park met de grond gelijk werd gemaakt. Niet gek dat de Nazi's er voor kozen om in 1941 2 luchtafweergeschuttorens te bouwen. Boven op de torens had men uitzicht en er onder waren de bunkers gelegen. Na de oorlog kreeg de Sovjet Unie t deels voor t zeggen en besloten zij dat er de bunkers moesten worden opgeblazen. De ruinies werden gevuld met puin uit de stad en met aarde toegedekt. Zo doende zijn er nu dus twee bergjes (resp 78 en 48 meter hoog) in het park die tijdens een renovatie werden beplant. Nu zijn het twee geliefde plekjes om uit te rusten en een deel van het park te overzien.

De DDR probeerder er in de jaren 50, 60 weer een mooi park voor het volk van te maken. Zo werden er een openluchttheater en zwemstadion gebouwd. Ook kwam er een oorlogsmonument voor de Spaanse Burgeroorlog en een voor de gezamelijks trijd van Poolse en duitse soldaten tegen fascisme. Ook  kwamen er paviljoens, sport en speelplaatsen Het bleef een plek voor het volk al werd nog net voor de val van de muur in 1997 het zwemstadion gesloten en na de val rond 1999 afgebroken. 

Vanaf 2000
De twee bergjes hebben een uitzichtsplatform die het beklimmen waard is. Het openluchttheater is nog steeds open en je kan er in zomer een bioscoopfilm zien en er zijn concerten.  Verder worden de vele speeltuinen gebruikt als ontmoetingsplaats voor kinderen en hun ouders en de jeugd vind hun plek op de vele soorten sportplekken di eer te vinden zijn.
De Märchenbrunnen zijn weer in oude luister hersteld In het midden vind je een vijver van 34 bij 53 meter groot En bestaat uit 9 kleine en een grote fontein. Er achter is een zuilen gallerij waar veel beelden te zien zijn waarin dieren te vinden zijn uit sprookjes en fabels. Er achter is een ronde vijver met een fontien waar een groor beeld van dolfijnen in staat. Alle beelden zijn weer hersteld na de oorlog waarbij velen werden onthoofd.
Hier vind je ook nog steeds de echte Berlijners in het park die nadat de toeristen naar hun hotels terug gaan om warme zomeravonden er graag barbecueën en ontspannen

Adres: Am Friedrichshain 1, Friedrichshain
OV: Tram M4 vanaf Alexanderplatz: halte Am Friedrichshain, of M10: halte Paul Heyse Strasse.


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan: